Inici -> L'Ajuntament -> Mocions aprovades per la Junta de Portaveus

Moció per a l'aprovació de la Declaració de Granollers per l'ambició climàtica, presentada per tots els grups municipals

VOTACIÓ: Aprovada per unanimitat


PSC-CP
A favor

ERC-AM
A favor

JUNTS
A favor

PRIMÀRIES
A favor

PP
A favor

VOX
A favor


Vídeoacta

Consulta la vídeoacta



ESTAT: Notificada



Primer. Aprovar la Declaració de Granollers per l'ambició climàtica, segons text que es transcriu a continuació.

DECLARACIÓ DE GRANOLLERS per l'ambició climàtica.

La recent Conferència de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic, COP28, va incloure en la seva agenda la primera estimació dels avenços cap als objectius climàtics fixats per l'Acord de París. El resultat del balanç és tan clar com preocupant: encara som molt lluny de limitar l'augment de la temperatura mitjana global als 1,5 °C respecte dels nivells preindustrials.

L'any 2023 ha estat el segon més càlid a Catalunya des del 19501, només per darrere de 2022. Mai s'hi havien produït dos anys de temperatures tan altes de manera consecutiva. El 2023 ha estat també l'any més càlid a escala planetària, i els darrers nou anys han estat els més calorosos des que van començar els registres2. Els nivells de diòxid de carboni mesurats a l'observatori de Manua Loa, Hawaii, segueixen augmentant de forma ininterrompuda.

Les ciutats i els pobles viuen episodis que cada cop fan més evident la relació amb el canvi climàtic i que afecten la salut i la qualitat de vida de la ciutadania, especialment la més vulnerable: accentuació en la irregularitat del règim de precipitacions, amb episodis de pluges torrencials i de sequeres; onades de calor, especialment a l'estiu; encariment i escassetat dels productes alimentaris; emergència de malalties vehiculades per transmissors inhabituals a les nostres latituds.

L'acció climàtica està mostrant clarament la seva eficàcia. Per exemple, les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle han baixat un 8 % a la Unió Europea, gràcies en bona part a la incorporació de les fonts renovables, que ja hi subministren més del 20 % del consum elèctric.

​Davant de tot plegat, defensem que cal impulsar les polítiques locals amb la màxima ambició climàtica, amb centralitat i transversalitat en els governs municipals, i amb la ciutadania com a protagonista.

La Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, conscient del compromís, es fa solidària amb aquesta ambició i vol liderar una acceleració de l'acció climàtica mitjançant la cooperació i l'intercanvi entre els ens locals.

La Xarxa recull el testimoni dels mandats anteriors i es fa ressò dels reptes nous: garantir canvis efectius en la mitigació i avançar en la transició energètica mitjançant marcs com el Pacte de les alcaldies i fórmules innovadores com les comunitats energètiques. I progressar també en els diversos àmbits de l'adaptació al canvi climàtic com ara la renaturalització de les ciutats o la gestió de la sequera.

  1. A partir de l'anàlisi de les dades de 19 sèries climàtiques repartides arreu del país.
  2. Dades del Programa Copernicus d'Observació de la Terra, impulsat per la UE.

Per tot això, les ciutats i els pobles,

​RECONEIXEM
La realitat de la crisi climàtica, avalada abastament per la ciència, reconeguda políticament com a emergència per moltes de les nostres administracions i contrastada per episodis viscuts directament, com ara sequeres, onades de calor, noves malalties emergents i escassetat de recursos.

​CONSTATEM
Els riscos greus que comporta el retardisme climàtic i la conveniència d'actuar amb ambició climàtica i accelerar la implementació de les polítiques locals, amb centralitat i transversalitat i amb el protagonisme de la ciutadania.

​I ACORDEM:

  • MOSTRAR una major ambició climàtica i incrementar el ritme en la implantació de les polítiques ambientals.
  • ACCELERAR la transició energètica equitativa i justa, basada en les energies renovables, en la reducció dels consums i en fórmules innovadores com les comunitats energètiques.
  • ORIENTAR les polítiques locals a la naturalització, element clau d'adaptació que millora la salut i la qualitat de vida de les persones i redueix les desigualtats.
  • GARANTIR la gestió de l'aigua en un context de sequera i d'obligada adaptació al canvi climàtic.
  • MILLORAR la qualitat de l'aire com a factor bàsic de salut física, psicològica i d'equitat social.
  • AVANÇAR en els objectius d'economia circular i de prevenció de residus i promoure la tendència cap al residu zero.
  • IMPULSAR l'educació ambiental com a eina de gestió de les polítiques de sostenibilitat amb les persones i per a les persones.
  • FOMENTAR la participació dels ens locals a la Xarxa i comunicar les experiències pròpies per mostrar el potencial transformador de les polítiques locals.

Els pobles i les ciutats per una major ambició climàtica.

​24a Assemblea de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat. Vilanova i la Geltrú, 7 de març de 2024.

Segon. Instar als membres de la Xarxa a sotmetre a aprovació la Declaració de Vilanova i la Geltrú als òrgans de govern competents, adaptant i personalitzant els punts indicats si es considera oportú, i notificar-ho a la Secretaria tècnica de la Xarxa.

Tercer. Fer difusió de la Declaració a través dels mitjans de difusió de la Xarxa i donar suport al procés d'adhesió del màxim nombre d'ens locals membres de la Xarxa.



Data de publicació:  26 de març de 2024

4 d'abril de 2024

Ajuntament de Granollers
Pl. de la Porxada 6. 08401 Granollers (Barcelona)
93 842 66 10 - 010
oac@granollers.cat