Inici -> L'Ajuntament -> Mocions

Moció per declarar Granollers ciutat amiga de la lactància materna, presentada pel grup municipal d'Esquerra Republicana - Acord Municipal

VOTACIÓ: Aprovada per unanimitat


PSC-CP
A favor

ERC-AM
A favor

JUNTS
A favor

PRIMÀRIES
A favor

PP
A favor

VOX
A favor


Vídeoacta

Consulta la vídeoacta



ESTAT: Notificada



La llet materna és el millor aliment per al nadó i afavoreix que el vincle afectiu entre mare i infant sigui més precoç. Tant l'Organització Mundial de la Salut (OMS), com el Fons de les Nacions Unides per a la Infància (UNICEF), l'Acadèmia Americana de Pediatria i l'Associació Espanyola de Pediatria recomanen l'alletament matern exclusiu durant els primers 6 mesos de vida de l'infant. A partir d'aquest moment, s'inicia l'alimentació complementària, i mantenint l'alletament matern fins als 2 anys d'edat o més, o bé fins que mare i infant ho decideixin, serà necessari afegir gradualment nous aliments per tal de facilitar uns nivells de desenvolupament i de salut adequats.

De fet, a més dels beneficis per al nadó (protecció enfront d'infeccions i al·lèrgies, reducció del risc de mort sobtada, etc.), l'alletament matern també té avantatges per a la mare (l'ajuda en la recuperació física després del part, redueix el risc de patir càncer de mama i d'ovari, i també de tenir anèmia i osteoporosi, entre d'altres patologies) (Guia de l'Agència de Salut Pública de Catalunya "Recomanacions per a l'alimentació en la primera infància. Generalitat de Catalunya). També te beneficis per la societat, com una disminució del cost en salut per patologies que pot provocar la lactància artificial, menys despeses per les famílies, ja que no han d'assumir el cost de la llet artificial i un menor impacte ambiental per la fabricació i reciclatge dels elements que composen la lactància artificial.

La lactància materna és una qüestió de salut, no només física, sinó que també mental com es reconeix des de diferents institucions com Instituto Europeo de Salud Mental Perinatal, Sociedad Marcé Española (MARES), Asociación Española de Psicología Perinatal, etc. Actualment, l'Hospital de Granollers forma part de la iniciativa IHAN (Iniciativa per la humanització de l'assistència al naixement i la lactància), però calen recursos i espais per poder promocionar la lactància materna, així com la protecció de les institucions.

I com a qüestió de salut global ens implica a tots i totes, ja que protegint i fomentant la lactància materna aconseguim societats més sanes i saludables, i reduïm la despesa en salut pública. A Catalunya, ja hi ha diverses ciutats que estan avançant en aquest camí, com Figueres, que ja es va declarar ciutat amiga de la lactància materna, o Lleida, amb la iniciativa e l'associació "amics de la popa" que busca crear una xarxa de locals comercials, establiments d'hosteleria i espais públics on sigui acceptat i habilitat fer lactància materna.

Per tant, el dret a la lactància materna s'ha de poder garantir arreu i a Granollers, sempre mantenint el respecte per a d'altres opcions de lliure elecció com la llet maternitzada o lactància artificial, així com els sistemes mixtes. Per això demanem que el ple del consistori aprovi una moció per tal que es proclami la ciutat com a amiga de la lactància materna, adoptant una sèrie de compromisos relacionats amb la protecció, la promoció i el suport de la lactància materna. Per tot això exposat demanem al ple de l'Ajuntament de Granollers:


ACORDS

  1. Que es declari Granollers ciutat amiga de la lactància materna, implicant que a tots els equipaments de la ciutat així com els diferents serveis i espais públics sigui normal i acceptat donar el pit, així com hi hagi espais habilitats per a fer-ho, si s'escau.
  2. Promoure campanyes de sensibilització d'espais públics i/o privats per facilitar a les mares que alleten a fer ús dels espais i cobertura de les seves necessitats.
  3. Que l'Ajuntament de Granollers acompanyi per a què cap dona se senti discriminada pel fet de donar el pit al seu nadó o fill/a més gran.
  4. Facilitar que les normatives municipals procurin pel dret a alletar.
  5. Col·laborar amb centres sanitaris (Hospital de Granollers i Centres d'atenció primària) per a difondre la lactància materna, promocionant-la i donant suport a actes de difusió i sensibilització.
  6. Traslladar el contingut d'aquesta moció als Ajuntaments propers i a l'Hospital, CAPs per donar-li difusió a aquesta iniciativa.

Data de publicació:  19 de desembre de 2023

8 de gener de 2024

Ajuntament de Granollers
Pl. de la Porxada 6. 08401 Granollers (Barcelona)
93 842 66 10 - 010
oac@granollers.cat