Inici -> L'Ajuntament -> Ple municipal

Resum dels acords de Ple de 25 de març de 2014




1).- Aprovació de l'acta de la sessió del dia 25 de febrer de 2014


2).- Control i fiscalització pel Ple dels òrgans de govern de la corporació i, en concret, dels acords adoptats per la Junta de Govern Local en les sessions números 5 a 8, corresponents als dies 4, 11, 18 i 25 de gener, respectivament, pel repartiment que de les actes d'aquestes sessions s'ha efectuat als portaveus dels partits polítics, en els termes de l'article 22.2a) de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, i els articles 104 i 113.1.b) del RD 2568/1986, de 28 de novembre.


3).- Control i fiscalització pel Ple dels òrgans de govern de la corporació i, en concret, de les resolucions de l'alcalde president i els seus delegats, mitjançant donació de compte, en els termes de l'article 22.2a) de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, i dels articles 42 i 104 el RD 2568/1986, de 28 de novembre.


COMISSIÓ INFORMATIVA DE L'ÀREA DE GOVERN I ECONOMIA


4).- Donar compte de les resolucions d'alcaldia relatives a aprovar la liquidació del pressupost de l'Ajuntament, i la liquidació del pressupost del Patronat Municipal del Museu, exercici 2013




L'Ajuntament de Granollers torna a tancar un exercici pressupostari en positiu que permet afrontar la complicada situació econòmica actual. L'any 2013 es tanca amb un romanent de tresoreria disponible d'un import de 9.065.208,32 €. Es treballarà en la línia de poder aplicar part del romanent a mesures de caràcter social i de reactivació econòmica tot i que l'aplicació del romanent està condicionada a les limitacions que l'Estat imposi per llei. L'Ajuntament destina, aquest exercici, una partida pressupostària al tercer Pla de xoc per cobrir les situacions de risc i d'exclusió social generades per la crisi econòmica i financera, i 4,5 MEUR a inversions sostenibles.


5).- Dictamen relatiu a l'aprovació provisional de la revisió anual del Padró municipal d'Habitants de Granollers, amb referència a l'1 de gener de 2014

El ple aprova provisionalment la revisió de la xifra de població de Granollers a 1 de gener de 2014 de 59.930 habitants, a l'espera de la confirmació oficial, per part l'Institut Nacional d'Estadística-Delegació Provincial de Barcelona.

Aprovat per unanimitat

6).- Dictamen relatiu a aprovar l'Acord de condicions del personal funcionari i el Conveni col·lectiu del personal laboral de l'Ajuntament de Granollers

El Ple aprovar l'Acord de condicions del personal funcionari i el Conveni col·lectiu del personal laboral de l'Ajuntament de Granollers per al període 2014-2015, signat pels representants de l'Ajuntament i els representants del personal funcionari i personal laboral en data 21 de març de 2014, en el sí de la Mesa general de negociació del personal funcionari i la Mesa de negociació del personal laboral i subsidiàriament al personal funcionari i laboral de l'Entitat Pública Empresarial Granollers Mercat i el Patronat Municipal del Museu de Granollers. Aquest conveni entra en vigor l'endemà de la seva aprovació pel Ple de l'Ajuntament de Granollers i les retribucions econòmiques tindran efectes de vigència des del dia 1 de novembre de 2013, d'acord amb el previst a l'article 18.2 de l'Acord de condicions i l'article 18.2 del Conveni col·lectiu.

Aprovat per unanimitat


COMISSIÓ INFORMATIVA DE L'ÀREA DE SERVEIS A LA PERSONA


7).- Dictamen relatiu a derogar les Normes de preinscripció i matrícula de l'alumnat de les Escoles Bressol Municipals de Granollers, aprovades pel Ple Municipal, de 31 de març de 2009, així com les seves modificacions posteriors, per adaptar-ho a la normativa corresponent

El ple aprova derogar les Normes de preinscripció i matrícula de l'alumnat de les Escoles Bressol Municipals de Granollers aprovades pel Ple Municipal, de 31 de març de 2009, així com les seves modificacions posteriors.

Votació: A favor: PSC, CiU, AG. En contra: ICV-EUiA. Abstenció: PP

8).- Dictamen relatiu a aprovar els estatuts i l'adhesió a la Fundació Universitària Balmes

El Ple aprova l'adhesió de l'Ajuntament de Granollers a la Fundació Universitària Balmes i aprovar els estatuts que la regulen. També s'aprova el conveni de col·laboració entre la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya i l'Ajuntament de Granollers.

La Universitat de Vic ha mostrat interès en que l'Ajuntament de Granollers formi part del Patronat de la Fundació Universitària Balmes que gestiona la Universitat de Vic. L'objectiu d'aquest conveni és dur a terme iniciatives de col·laboració per a la potenciació del territori i l'intercanvi de coneixement entre els dos organismes. Per poder dur a terme aquestes iniciatives cal que l'Ajuntament de Granollers formi part del patronat de la Fundació Universitària Balmes, seguint la via d'integració al patronat que preveuen els estatuts d'aquest Fundació, en l'article 9.2.d) que preveu el següent:

El patronat de la fundació es compon dels alcaldes o alcaldesses de Berga, Manlleu, Olot, Ripoll, Puigcerdà, Prat de Lluçanès i Sant Hilari de Sacalm, i fins a un màxim de altres cinc patrons representants d'altres municipis i comarques de Catalunya. Els ajuntaments subscriuran, amb caràcter previ a la incorporació de l'alcalde respectiu, un conveni d'integració a la Fundació aprovat pel Patronat en el qual s'haurà d'especificar qui exercirà la representació de l'alcalde o alcaldessa quan aquest o aquesta no pugui assistir a les reunions del Patronat. La integració podrà ser successiva".

Tot i que no és una competència municipal en el PAM (Pla d'Actuació Municipal) s'estableix com a línia de treball potenciar els estudis de grau superior i els cursos d'especialització universitària a la ciutat de Granollers i es creu convenient signar aquest conveni de col·laboració per poder començar a treballar amb aquesta línia, tenint en compte a més a més que la participació de l'Ajuntament de Granollers en el Patronat de la Fundació no representarà cap despesa econòmica.

Aprovat per unanimitat

9).- Dictamen relatiu a ratificació de l'acord de la Junta de Govern del Consorci de Serveis a les Persones, per a la dissolució del Consorci

El Ple ratifica l'acord pres per la Junta de Govern del consorci de Serveis a les Persones en data 12 de març de 2014, per a la dissolució del Consorci de Serveis a les Persones de Granollers per mutu acord de les entitats consorciades. Tenint en compte l'actual marc competencial de l'Ajuntament de Granollers així com els requeriments als que exigeix donar compliment la normativa actual dictada en matèria econòmica, les entitats consorciades consideren que procedeix acordar la dissolució del Consorci.
Votació: A favor: PSC, CiU, PP. Abstenció: AG, ICV-EUiA


10).- Dictamen relatiu a sol·licitar a l'Organització Mundial de la Salut la inscripció de l'Ajuntament de Granollers a la Xarxa Mundial de Ciutats Amigables amb les Persones Grans

El Ple aprova la sol·licitud a l'Organització Mundial de la Salut la inscripció de l'Ajuntament de Granollers a la Xarxa Mundial de Ciutats Amigables amb les Persones Grans.

L'evolució demogràfica de la població de Granollers en els darrers anys palesa un envelliment progressiu de la població, fruit fonamentalment del creixement de l'esperança de vida, que es manifesta en un increment constant en el nombre i la proporció de persones grans. Entre l'any 2003 i 2012 la població total de la ciutat havia crescut un 6,7 %, mentre que la població de 65 anys i més ho havia fet en un 15,6 %, i la de 85 anys i més en un 72 %. Aquest procés continuarà en els propers anys i genera uns grans reptes per a la ciutat que passen per preparar entorns físics i socials adequats a la nova realitat, tenint en compte tant les generacions actuals de persones grans com aquelles altres generacions que un futur més o menys pròxim, entraran en aquesta etapa de la vida.

Aquest procés no és un tret distintiu de Granollers, ni tan sols dels països més industrialitzats, sinó que forma part d'una de les dos tendències demogràfiques comuns a tot el món: l'envelliment ràpid de la població i la urbanització creixent. Per tal d'ajudar les ciutats a preparar-se per als reptes que aquestes tendències generen, l'Organització Mundial de la Salut va crear l'any 2006 el Programa Ciutats Amigables amb les Persones Grans, basat en el paradigma de l'envelliment actiu i saludable i adreçat a intervenir en els factors mediambientals, socials i econòmics que influeixen en la salut i el benestar de les persones grans.

Posteriorment, el 2009, es va crear la Xarxa Mundial de Ciutats Amigables amb les Persones Grans, la qual té com a finalitats les següents: establir relacions entre les ciutats participants i entre aquestes i l'OMS; facilitar l'intercanvi d'informació i les bones pràctiques; fomentar intervencions apropiades, sostenibles y cost-eficaces per millorar la vida de les persones grans, i proporcionar suport tècnic i capacitació.

Per optimitzar i fer palès l'esforç continu d'adaptació de la nostra ciutat a les necessitats de les persones grans mitjançant un compromís públic i explícit de millora contínua i poder compartir aquesta experiència amb la d'altres ciutats amb les mateixes inquietuds, l'Ajuntament de Granollers ha decidit adherir-se formalment a la Xarxa Mundial de Ciutats Amigables amb les Persones Grans, fet que implica la corresponent sol·licitud d'inscripció a l'Organització Mundial de la Salut (OMS), creadora de la Xarxa.

Tal com la defineix l'OMS "una ciutat amigable amb les persones grans és un entorn urbà integrador i accessible que fomenti un envelliment actiu i maximitzi la participació social de les persones grans. Les aportacions d'aquestes són importants per avaluar l'adaptació de la ciutat, fixar prioritats, proposar solucions i seguir els progressos realitzats".
Aquest compromís es tradueix en l'entrada en un cicle continu d'accions de millora que comporta 4 fases: planificació, execució del pla d'acció, avaluació dels processos i la millora contínua.

Aprovat per unanimitat


JUNTA DE PORTAVEUS


11).- Mocions

11.01.-Moció relativa a moció de la Junta de Portaveus en recolzament de la presentada per l'Ajuntament de Ripoll de suport a la candidatura per a la declaració de Patrimoni Mundial de la Unesco de la Portalada del Monestir de Santa Maria de Ripoll


Aprovat per unanimitat de la junta de portaveus
El Monestir de Santa Maria de Ripoll va ser un dels centres culturals més importants de la Catalunya de l'època del romànic (entre els segles X i XII), comparable a d'altres monestirs i catedrals de l'àmbit cultural de l'Europa del moment. Ja al segle XI, sota l'abadiat d'Oliba, va destacar per la importància de la seva església abacial, construïda de nou i dedicada el 1032, i per la potència de la seva biblioteca, que sota aquest personatge cabdal va depassar els dos centenars de títols. Malgrat els espolis, les destruccions i les restauracions patides al llarg del temps, es pot dir que Ripoll avui conserva un element històric que, per davant de tots els altres, continua assegurant-li un lloc en la història de l'art europeu i mundial: la seva esplèndida portalada esculpida.

Però alhora permet mirar endavant, ja que la portalada de Ripoll manifesta el seu ressò en les portalades romàniques esculpides que en aquest moment eclosionaran en moltes esglésies catalanes. Alhora, el taller escultòric que va treballar a Ripoll en aquests mitjans del segle XII, capaç de sintetitzar algunes de les més prestigioses produccions escultòriques del moment -com les de la ciutat de Tolosa o les de l'àrea rossellonesa- manifestaria també la seva influència més o menys propera en tota una sèrie de treballs escultòrics que tindrien lloc a Catalunya durant la segona meitat del segle.

Des de la segona meitat del segle XIX i fins i tot abans, la qualitat estètica, la complexitat iconogràfica i l'impacte estructural de la Portalada de Ripoll van fer que es convertís en un dels joiells de la basílica restaurada per Elies Rogent i el bisbe Morgades el 1893, i que els estudiosos de l'art la reconeguessin com una obra cabdal de l'escultura romànica europea. Al llarg del segle XX, la presa de consciència sobre el patrimoni històrico-artístic i l'alerta per alguns aspectes del seu estat material van fer que s'emprenguessin mesures per garantir-ne la conservació.

L'any 2013, Ripoll ha estat Capital de la Cultura Catalana i han estat diferents els actes que han posat de relleu el valor universal i excepcional de la Portalada com a element singular i únic en el món. En efecte, el simposi internacional de 2013, organitzat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, per la Diputació de Girona, per l'Ajuntament de Ripoll, pel Bisbat de Vic i pel Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès, va posar de relleu la importància de la portalada de Ripoll com a objecte posat en el seu context històrico-artístic, com a símbol del patrimoni que cal estudiar i protegir i com a element clau d'una capitalitat cultural que vol projectar-se al món.

Atès que el Monestir de Santa Maria de Ripoll amb la Portalada com a joia reuneix i compleix totes i cada una de les condicions i dels requisits per a ser considerada un valor universal excepcional establerts principalment en el document d'Orientacions que han de guiar l'aplicació de la Convenció del Patrimoni Mundial i del Protocol sobre l'ordenació dels criteris per a la identificació i preparació de les candidatures de Patrimoni Mundial i Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat a Catalunya, l'Ajuntament de Ripoll en sessió plenària de data 27 de desembre de 2011 va iniciar l'expedient per tal que durant l'any 2013, en motiu de que Ripoll era la Capital de la Cultura Catalana, la Portalada del Monestir de Santa Maria de Ripoll fos proposada per ser declarada Patrimoni Mundial de la Humanitat per part de la UNESCO.

11.02.-Moció relativa a que presenta el Grup Municipal del PP relativa a la defensa de la Ley de racionalización y sostenibilidad de la Administración Local como instrumento para garantizar la prestación eficaz de servicios públicos de calidad a los ciudadanos

Rebutjada. A favor: PP. En contra: PSC, CiU, ICV-EUiA, AG

11.03.- Moció relativa a Moció que presenta el Grup Municipal d'ICV-EUiA-E en reconeixement de la proclamació de la II República.

Rebutjada. A favor: ICV-EUiA. En contra: PP, PSC. Abstenció: CiU, AG.

11.04.-Moció relativa a Moció que presenta el Grup Municipal d'ICV-EUiA-E per promoure la "Plaça 14 d'abril"

Rebutjada. A favor: ICV-EUiA, AG, CiU. En contra: PSC, PP

11.05.-Moció relativa a Moció que presenten els Grups Municipals Socialista i d'ICV-EUiA-E contra l'homofòbia, la lesbofòbia, la bifòbia i la transfòbia

Aprovada per unanimitat de la junta de portaveus

PRIMER.- Declarar la ciutat de Granollers respectuosa amb la diversitat sexual i amb la realitat de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals i contrària a la discriminació de les persones per raó de la seva orientació i/o identitat sexual.

SEGON.- Donar suport a la "Proposició de Llei de drets de les persones gais, lesbianes i transsexuals i per l'eradicació de l'homofòbia, les lesbofòbia i la Transfòbia" presentada al Parlament de Catalunya i aprovada pel Consell Nacional LGTB.

TERCER.- Expressar el reconeixement del dret que tenen totes les persones de viure en igualtat de drets i en la diversitat afectiva i el compromis a treballar en la normalització social del col·lectiu de persones lesbianes, gais, bisexuals i transsexuals.

QUART.- Continuar treballant amb els centres educatius mitjançant l'oferta pedagògica d'activitats educatives adreçades a l'alumnat, al professorat i a les AMPAS per informar, assessorar i orientar sobre la diversitat sexual.

CINQUÈ.- Ubicar en un espai visible de la pàgina web de l'Ajuntament un enllaç al web elaborat per l'Observatori contra l'Homofòbia destinat a la denúncia d'agressions de caire homofbic i transfòbic.
SISÈ.- Promocionar aquest servei a través dels mitjans de comunicació municipals, els centres educatius i els equipaments municipals.

SETÈ.- Fer seguiment, de les denúncies que arribin mitjançant aquest servei prestat per l'Observatori contra l'Homofòbia i mantenir contactes periòdics de valoració del servei amb l'Observatori.

VUITÈ.- Traslladar el conjunt dels acords al Departament de Benestar i Família de la Generalitat de Catalunya, als grups polítics del Parlament de Catalunya i a les entitats que han impulsat la proposició de Llei de drets de les persones gais, lesbianes i transsexuals i per l'eradicació de l'homofòbia, les lesbofòbia i la Transfòbia.

11.06.-Moció relativa a Moció presentada pels grups municipals de CiU, ICV-EUA-E i Acció Granollers sobre la cessió del padró municipal a la Generalitat de Catalunya en cas que aquesta ho requereixi per a la celebració de la consulta sobre el futur polític de Catalunya

Rebutjada. A favor: CiU, ICV-EUA, AG. En contra: PSC, PP

11.07.-Moció relativa a Moció que presenta el Grup Municipal d'ICV-EUiA-E per a utilitzar les sancions a entitats bancàries per a politiques socials d'habitatge

Aprovada per unanimitat de la junta de portaveus.

PRIMER.- Destinar els recursos econòmics obtinguts per la via de les multes imposades a entitats bancàries i altres grans empreses que mantinguin habitatges desocupats, a l'implementació de politiques socials d'habitatge i, especialment, de lloguer social, així com a ajudes d'emergència social per a aquelles famílies que s'hagin vist afectades per un procés de desnonament.

SEGON.- Comunicar aquest acord a la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), als sindicats CCOO, UGT, USOC i CGT, a la Federació de Municipis de Catalunya, a l'Associació Catalana de Municipis i Comarques, i a les Associacions de Veïns de Granollers.

11.08.-Moció relativa a Moció presentada pel Grup Municipal del PSC a l'Ajuntament de Granollers sobre la cessió del padró municipal a la Generalitat de Catalunya en cas que aquesta ho requereixi per a la celebració de la consulta sobre el futur polític de Catalunya

Aprovada. A favor: PSC, En contra: PP. Abstenció: CiU, AG, ICV-EUiA

Primer. En el cas de convocatòria d'una consulta sobre el futur de Catalunya, l'Ajuntament de Granollers posarà, el padró municipal, a disposició de la Generalitat de Catalunya en els termes que indiqui la llei.

Segon. Fer arribar aquest acord al President del Govern d'Espanya, al President de la Generalitat de Catalunya, als grups parlamentaris del Parlament de Catalunya i del Congrés dels Diputats i del Senat.

Data de publicació:  25 de febrer de 2014

19 de maig de 2014

Ajuntament de Granollers
Pl. de la Porxada 6. 08401 Granollers (Barcelona)
93 842 66 10 - 010
oac@granollers.cat