Inici -> L'Ajuntament -> Ple municipal

Resum dels acords de Ple de 25 de febrer de 2014

1).- Aprovació de l'acta de la sessió del dia 28 de gener de 2014.

2).- Control i fiscalització pel Ple dels òrgans de govern de la corporació i, en concret, dels acords adoptats per la Junta de Govern Local en les sessions números 1 a 4, corresponents als dies 7, 14, 21 i 28 de gener, respectivament, pel repartiment que de les actes d'aquestes sessions s'ha efectuat als portaveus dels partits polítics, en els termes de l'article 22.2a) de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, i els articles 104 i 113.1.b) del RD 2568/1986, de 28 de novembre.

3).- Control i fiscalització pel Ple dels òrgans de govern de la corporació i, en concret, de les resolucions de l'alcalde president i els seus delegats, mitjançant donació de compte, en els termes de l'article 22.2a) de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, i dels articles 42 i 104 el RD 2568/1986, de 28 de novembre.


COMISSIÓ INFORMATIVA DE L'ÀREA DE GOVERN I ECONOMIA


4).- Dictamen relatiu a l'aprovació de la formalització del conflicte en defensa de l'autonomia local contra la "Ley 27/2013, de 27 de diciembre, de racionalización y sostenibilidad de la administración local".

El Ple acorda iniciar la tramitació per a la formalització del conflicte en defensa de l'autonomia local al Tribunal Constitucional contra la Llei de Racionalización y Sostenibilidad de la Administración Local.
Aquesta llei, que ha entrat en vigor aquest any, elimina competències municipals de serveis bàsics per a la ciutadania com els serveis socials, d'educació i de promoció econòmica que es gestionaran des de fora de Granollers, per part de la Generalitat.

El context actual de crisi econòmica està sent demolidor per als municipis. Davant d'això els ajuntaments han hagut d'incrementar la despesa per donar resposta a aquesta emergència social. Ara, en l'actual context de crisi, quan és més necessari que mai tenir una administració més propera, i tenir més recursos per fer front a aquesta realitat social, el govern de l'estat espanyol ha aprovat una "Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local" (LRSAL) que suposa, de facto, una retallada competencial sense precedents que suposarà un important retrocés, atès que afectarà de ple als serveis que donen els ajuntaments.

Fa trenta cinc anys de la constitució dels ajuntaments democràtics. Tres dècades i mitja esperant un nou marc competencial i un finançament adequat per garantir serveis locals bàsics, perquè ara amb aquesta llei el municipalisme torni a un model de fa quaranta anys enrere amb un marc competencial raquític, i que allunya la capacitat de decisió sobre les polítiques de proximitat, i també allunya les decisions i el control de la ciutadania acabant amb el valor de proximitat que permet la prevenció, la detecció i l'actuació per garantir uns mínims de cohesió i convivència en el conjunt de pobles i ciutats de Catalunya.
Aquesta Llei aprofita la situació de crisi econòmica per modificar l'estructura de l'estat espanyol i recentralitzar amb l'excusa de la sostenibilitat econòmico-financera. Una llei que vol privatitzar els serveis, principalment dels tres grans serveis públics locals que encara es demostren econòmicament rendibles: l'abastament d'aigües, el tractament de residus i l'enllumenat públic.

LRSAL vulnera l'Estatut de Catalunya en matèria d'organització territorial i de règim local, i converteix als ajuntaments en un apèndix de l'estat, i en una instància merament administrativa i sota control en el seu funcionament, vulnerant així l'actual marc basat en el principi d'autonomia local i principi de subsidiarietat, reconegut a la Carta Europea d'Autonomia Local com a criteri de proximitat en l'atribució de competències i d'eficàcia en la redistribució.

Davant d'aquesta situació les entitats municipalistes i els sindicats han iniciat una campanya d'informació a la ciutadania dels efectes de l'aplicació de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local, així com la defensa del món local perquè els ajuntaments som l'administració que estem millor preparats per oferir serveis de proximitat.
Volem seguir reivindicant el nostre paper per seguir tenint el protagonisme en la defensa, garantia i l'enfortiment dels drets socials i la millora del benestar de la ciutadania. En canvi aquesta llei afecta a la quotidianitat i a les necessitats bàsiques de la gent, i redueix la capacitat de resposta dels governs locals.

Votació: A favor: PSC, CiU, ICV-EUiA, Acció Granollers. En contra: PP
Amb aquesta votació l'Ajuntament de Granollers aprova presentar un recurs al Tribunal Constitucional contra la Llei de Racionalización y Sostenibilidad de l'Administración Local.


5).- Dictamen relatiu a l'aprovació inicial de l'expedient MC AJT 5/2014 de modificació del Pressupost de l'Ajuntament per crèdit extraordinari.

El Ple aprova inicialment l'expedient MC AJT 5/2014 de modificació del Pressupost de l'Ajuntament per crèdit extraordinari per un import de 20.300,00€ .

Votació: A favor: PSC, CiU, ICV-EUiA. Abstenció: PP, Acció Granollers


6).- Dictamen relatiu a l'aprovació inicial de l'expedient MC AJT 4/2014 de modificació del Pressupost de l'Ajuntament per transferència de crèdit.

El Ple aprova la modificació del Pressupost de l'Ajuntament per transferència de crèdits que afecten a aplicacions pressupostàries de diferents àrea de despesa, per un import de 545.605,00€. Es tracta d'una reorganització de la dotació pressupostària associada al manteniment d'equipaments municipals i les seves instal·lacions.

Votació: A favor: PSC. Abstenció: CiU, PP, ICV-EUiA, Acció Granollers


7).- Dictamen relatiu a Requeriment previ al recurs contenciós administratiu contra la Resolució GRI/2715/2013 de distribució als municipis de Catalunya de la participació en els ingressos de la Generalitat integrada en el Fons de cooperació local de Catalunya, any 2013.

El Ple aprova presentar, en temps i forma, requeriment previ al recurs contenciós administratiu davant la Vicepresidenta del Govern i consellera de Governació i Relacions Institucionals contra aquesta Resolució GRI/2715/2013 de 19 de desembre de distribució als municipis de Catalunya de la participació en els ingressos de la Generalitat integrada en el Fons de cooperació local de Catalunya, any 2013.

En aquesta resolució consta que el municipi de Granollers no percebrà cap import procedent del Fons de Cooperació Local de Catalunya de l'any 2013. Davant d'aquest fet es presenten al·legacions, que ara es reiteren. La Resolució impugnada es considera nul·la de ple dret per infringir la normativa (manca de competència material, infracció de la reserva de llei i dictada prescindint i absolutament del procediment establert a l'efecte) i vulnerar principis seguretat jurídica, objectivitat i equitat i d'anualitat pressupostària també invocats, la qual cosa la es posa de manifest en les al·legacions presentades mitjançant resolució de l'Alcaldia núm. 3/2014, de 10 de gener, que no s'han resolt.

S'acorda sol·licitar a la Vicepresidenta del Govern i consellera de Governació i Relacions Institucionals que la distribució de la participació en els ingressos de la Generalitat integrada en el Fons de cooperació local Catalunya, any 2013, es faci d'acord amb els criteris continguts a l'article 51 de la Llei 1/2012, de 22 de febrer, de Pressupostos de la Generalitat, prorrogats per al 2013, ara novament confirmats per l'article 48 de la Llei 1/2014, de 27 de gener, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2014, i seguint el procediment legalment establert.

Indicar a la Vicepresidenta del Govern i consellera de Governació i Relacions Institucionals, que a la vista del redactat literal de l'apartat 4 de la part dispositiva de la Resolució GRI/2715/2013, de 19 de desembre, l'Ajuntament de Granollers considera que el càlcul de la distribució de la participació en els ingressos de la Generalitat integrada en el Fons cooperació local Catalunya, any 2013, és provisional i per tant, fins que no es resolguin les al·legacions en el seu dia presentades i la reclamació que ara es formula, en cap cas podrà tenir caràcter executiu.

Votació: Aprovat per unanimitat



COMISSIÓ INFORMATIVA DE L'ÀREA DE TERRITORI I CIUTAT


8).- Proposta relativa a aprovar inicialment la modificació puntual del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal de Granollers, articles 210, 212, 213, 216 i 217 de les normes urbanístiques, pel què fa a la regulació dels sòl industrial.

El Ple aprova inicialment la modificació puntual del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal de Granollers, pel que fa als articles 210, 212, 213, 216 i 217 de les Normes Urbanístiques que regulen el sòl industrial de Granollers, redactada per la Directora de l'Oficina de gestió del POUM i promoguda per l'Ajuntament de Granollers. Ateses les noves exigències i expectatives que precisa l'actual situació econòmica es proposa la present Modificació puntual d'alguns paràmetres del sòl industrial a les Normes Urbanístiques per establir les condicions urbanístiques adients per afavorir i activar la implantació i desenvolupament del sector industrial al municipi, donant cobertura, tant a processos industrials tradicionals, com a noves modalitats productives i d'activitat.

Votació: Aprovat per unanimitat



9).- Dictamen relatiu a ratificar el nomenament dels membres del Consell Assessor de Medi Ambient i Sostenibilitat aprovat per resolució d'Alcaldia de 12 de febrer de 2014.

El Ple aprova la ratificació dels membres del Consell Assessor de Medi Ambient i Sostenibilitat. L'objectiu fonamental és esdevenir un òrgan d'assessorament qualificat format per experts professionals i de reconegut prestigi vinculats als principis i àmbits establerts als instruments internacionals i locals sobre desenvolupament sostenible.

Membres (Càrrec)
- Josep Mayoral i Antigas (President)
- Albert Camps i Giró (Vicepresident)
- Marta Chillida Munguet (Secretària per delegació de la Secretària general)
- Quim Comas Estany (Vocal i Cap del Servei de Medi Ambient i Espais Verds)
- Àlex Sastre Prieto (Vocal del Grup Municipal de Convergència i Unió)
- Javier Rojas Botella (Vocal del Grup Municipal del Partit Popular)
- Josep Casasnovas Vaquero (Vocal del Grup Municipal d'ICV-EUA)
- Pep Mur i Planas (Vocal del Grup Municipal d'Acció Granollers)
- Andreu Salvat Saladrigues (Vocal expert)
- M. Carme Esplugas i Martí (Vocal experta)
- Marta Tomas Rocabruna (Vocal experta)
- Manel Isnard Blanchar (Vocal expert)
- Carme Clapés i Alemany (Vocal experta)
- Jordi Ruíz Olmo (Vocal expert)
- Margarida Bosque Oliveras (Vocal experta)
- Albert Estapé Vila (Vocal expert)
- Berta Aguilera Herrera (Vocal experta)

Votació: Aprovat per unanimitat



10. Mocions


10.01.-Moció relativa a presentada pels Grups Municipals d'Acció Granollers, CIU i ICV-EUiA de recolzament a la consulta del 9/11/2014 sobre si la nació catalana vol esdevenir un estat.

A favor: CiU, ICV-EUiA, Acció Granollers
Abstenció: PSC
Contra: PP

PRIMER. Manifestar la seva satisfacció per l'acord entre la majoria de les forces polítiques al Parlament, que farà possible la celebració d'una consulta on el poble de Catalunya decidirà, de manera lliura i democràtica, el seu futur col·lectiu.

SEGON. Manifestar el seu compromís amb la Generalitat i el Parlament de Catalunya, representants legítims del poble català, per tal que aquesta consulta sigui una realitat.

TERCER. Fer una crida a la ciutadania a que participi de manera activa, pacífica i en llibertat en aquest acte democràtic, decidint el seu destí.

QUART. Donar recolzament a la resolució 479/X del Parlament de Catalunya, per la qual s'acorda de presentar a la Mesa del Congrés dels Diputats la Proposició de llei orgànica de delegació a la Generalitat de Catalunya de la competència per a autoritzar, convocar i celebrar un referèndum sobre el futur polític de Catalunya.

CINQUÉ. Fer arribar aquest acord a la Presidència de la Generalitat de Catalunya, als grups parlamentaris del Parlament de Catalunya, a les associacions municipalistes, i a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI).


10.02.-Moció relativa a que presenta el Grupo Municipal del Partido Popular solicitando que no se ceda el padrón municipal para realizar ningún referendum ilegal

REBUTJADA


10.03.-Moció relativa a que presenta el Grup Municipal del PSC sobre el Dret a Decidir del poble de Catalunya

A favor: PSC,
Abstenció: CiU, ICV-EUiA, Acció Granollers
Contra: PP

1.- El seu reconeixement per l'acord d'una majoria de forces polítiques parlamentàries catalanes,de treballar per fer possible la celebració d'una consulta on el poble de Catalunya pugui decidir, de manera lliure i democràtica, el seu futur col·lectiu i el de les relacions entre Catalunya i la resta d'Espanya.

2.- El seu compromís amb la Generalitat i el Parlament de Catalunya, representants legítims del poble català, per tal que aquesta consulta sigui una realitat.

3.- La necessitat que el Govern d'Espanya i la Generalitat de Catalunya, busquin el diàleg, per tal de fer possible la consulta, i en el marc de la legalitat.

4.- Comunicar aquest acord al Govern d'Espanya, al Govern de la Generalitat de Catalunya; als grups parlamentaris del Parlament de Catalunya; a la Federación Española de Municipios y Provincias, a la Federació de Municipis de Catalunya i a l'Associació Catalana de Municipis.

Data de publicació:  25 de febrer de 2014

27 de març de 2014

Ajuntament de Granollers
Pl. de la Porxada 6. 08401 Granollers (Barcelona)
93 842 66 10 - 010
oac@granollers.cat